Hvad er forskellen på økologisk og konventionel gær?

Gå til indhold

Øko-gær koster fire gange så meget som ikke-økologisk. Men hvad er egentlig forskellen egentlig på de to typer?

Nybagte boller med tykt tandsmør smager skønt. Særlig når de er hjemmebagt. Men hvilken gær skal du bruge til dejen? Den almindelige og konventionelle pakke til 1,50 krone? Eller skal du betale næsten fire gange så meget for den økologiske?

Når du står foran køleskabet i supermarkedet kan du med det samme se en stor prisforskel. Men hvorfor er der så stor forskel på prisen - og hvilke forskelle er der ellers på øko-gær og konventionel gær?

Vi har kigget nærmere på sagen.

Øko-gær er fire gange så dyrt

Øko-gær koster 5,75 kr. for 50 gram og den ikke-økologiske koster 1,50 kr. for samme mængde. Begge af mærket Malteserkors. Øko-gær er altså næsten fire gange så dyrt.

Malteserkors-gær produceres i gærproduktionstanke ved en kompliceret proces, hvor gærcellerne får næring primært fra roemelasse, som er et restprodukt fra sukkerindustrien.

For at gæren kan kaldes økologisk, skal den have næring fra roemelasse fra økologiske roer. Og som med al anden økologi er økologiske roer dyrere end konventionelt dyrkede roer. Det skyldes blandt andet et lavere udbytte fra markerne og en lavere efterspørgsel på markederne. Det er hovedårsagen til, at økologisk gær er så meget dyrere.

Derudover er hjælpestofferne til produktionen af øko-gær også dyrere, og produktionsmængderne er på samme tid meget lavere end ved konventionel gær.

Hvorfor vælge økologisk gær?

Bageegenskaberne er stort set de samme ved de to typer gær, og derfor kan man spørge sig selv, hvorfor man skal vælge økologisk gær, når det er dyrere.

Økologisk gær er produceret med økologiske roer, der er dyrket uden brug af kunstgødning og pesticider. Så ved at vælge økologi skåner du naturen og grundvandet for rester af kunstgødning og pesticider.

I produktionen af ikke-økologisk gær tilsættes der blandt andet kunstigt fremstillede næringsstoffer, som ammoniak og fosforsyre.

Ved økologisk gær bruges derimod økologiske alternativer til de traditionelle kunstige hjælpestoffer. Fx bliver økologisk soja brugt som en naturlig kvælstofkilde.

Derudover indeholder økologisk gær flere aromastoffer med frugt- og blomsteragtig karakter, og på den måde undgår du for meget bismag af gær i de nybagte boller.