Økologisk landbrug skåner naturen og drikkevandet for pesticider. Alt dansk landbrug bør på sigt drives økologisk.
Økologiske landbrugere tager store hensyn til natur, grundvand og miljø.
Økologer må hverken bruge kunstgødning, GMO, kemiske pesticider eller slam fra rensningsanlæg og industrien. Derfor er økologisk landbrug et bedre alternativ for natur og biodiversitet end konventionelt landbrug. Det giver et renere vandmiljø og skåner vores drikkevand for rester af pesticider.
Derfor mener Danmarks Naturfredningsforening, at dansk landbrug bør være økologisk for at give naturen bedre vilkår og for at skåne vores hårdt belastede vandmiljø, grundvand og drikkevand.
Hvor meget fylder økologi i dag?
11 procent af det samlede danske landbrugsareal drives i dag økologisk. Det er en fordobling af det økologiske areal siden 2007, viser tal fra Miljøstyrelsen.
Men der er stadig langt til landbrugsaftalens mål om en yderligere fordobling, så det økologiske areal skal udgøre 21 % af det danske landbrugsareal inden 2030.
Økologi giver mere plads til naturen
Økologisk landbrug levner mere plads til naturen end konventionelt landbrug. Det skyldes bl.a., at økologerne ikke bruger pesticider på deres marker.
Pesticider kan nemlig påvirke de vilde og blomstrende planter i og langs markerne negativt. Det betyder, at der er mindre mad og færre levesteder til insekterne.
Pesticider kan påvirke den vilde flora selv ved lave koncentrationer. Når der sprøjtes i foråret, kan de vilde planter, der blomstrer i august, således have færre blomster og mindre frøsætning.
Der er også mere plads til flere forskellige afgrøder på de økologiske landbrugsarealer sammenlignet med de konventionelle. Generelt er der mere græs og mindre korn i det økologiske landbrug. Og der er flere afgrøder, der blomstrer hele vækstsæsonen, til gavn for insektlivet, fx kløver i græsmarkerne.
I det konventionelle landbrug er det stort set kun er rapsen, der blomstrer – og det gør den kun i maj.
Stem med din indkøbskurv!
Økologi er lidt bedre for klimaet, men har et uindviet potentiale
Hvis vi ser på det økologiske landbrug kontra det konventionelle landbrug med klima-brillerne på, så har det længe været omdiskuteret, hvorvidt det ene eller andet landbrug gav mest mad pr. hektar. Det er en vigtig diskussion, fordi landbruget generelt (uanset om det er økologisk eller konventionelt) tager plads fra naturen. Og naturen er langt bedre for vores klima end landbrugsarealer.
En analyse foretaget af Danmarks Naturfredningsforening viser, at der produceres lige meget mad pr hektar i det økologiske og konventionelle landbrug. Det skyldes, at økologerne producerer mere mad direkte til mennesker i form af frugt, grønt, kartofler og brødkorn.
Derudover er det en fordel for det økologiske landbrug ift. klimaet, at man her har mere græs og mindre korn, fordi græs opbygger mere kulstof under jorden.
Økologi giver bedre dyrevelfærd
Økologi handler også om dyrevelfærd og dyre-etik. Økologiske dyr skal have mulighed for at komme udenfor og udøve deres naturlige adfærd, som når grisen roder i jorden med trynen efter orme og insekter.
Økologien kan gøre det bedre for klimaet
Selvom økologiske teknologier og metoder udvikler sig hurtigt, er der stadig uløste problemer. Derfor skal der stærkere fokus på forskning og udvikling af økologiske produktionsmetoder - også så de kan skåne natur og klima i endnu højere grad.
Udbyttet fra de økologiske kornmarker er lavere. Klimabelastningen per hektar er den samme uanset, hvad udbytterne er. Et lavt udbytte vil derfor give en høj klimabelastning per kilo korn, mens et højere udbytte ville forbedre klimaregnskabet.
Hvis udbytterne kunne forbedres, ville klimaaftrykket fra de økologiske fødevarer blive endnu lavere.
Økologien kan give naturen bedre vilkår
Der er 30 procent mere biodiversitet på de økologiske arealer versus de konventionelle. Det viser undersøgelser fra ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Det vil sige, at der er flere dyr og planter - både målt i antal arter og antal individer.
Rødlisten, der beskriver de sjældne og truede arter i Danmark, viser, at arterne i det åbne land også er truet. Derfor hjælper økologisk drift naturen, men det redder ikke biodiversiteten i Danmark. For der er mange andre naturtyper, hvor arterne er under stærkt pres.
Økologien kunne forbedre vilkårene for naturen endnu mere, hvis de økologiske landmænd i højere grad tog den pløjefri dyrkning til sig. Når markerne pløjes, forstyrres plante- og insektlivet i marken. Derfor bør økologerne røre jorden lidt mindre.
Et nyt landbrug er løsningen
Danmark er et at verdens mest intensivt dyrkede lande. Det går ud over naturen, drikkevandet og klimaet.
Hvis vi skal løse tidens kriser, bliver vi derfor nødt til at gentænke landbruget.
Læs, hvordan Danmarks Natufredningsforening kæmper for et nyt landbrug.